Parzenie herbaty
Oct 18 2021 0 Komentarze

Parzenie herbaty

Parzenie herbaty w domu

Zapraszamy do parzenia herbaty z Teamail. Odłóżmy na bok wszystkie urządzenia do przygotowywania naparu z herbaty i spróbujmy zaparzyć herbatę w domu. Mamy porcelanowy imbryk, jakieś kubki, plastikowy imbryk do wrzenia wody, chahai, wodę, herbatę.


Pijemy ZIELONĄ HERBATĘ (Long Jing, Mao FengMao Jian)

Mamy: fasetowana szklanka - 2 szt., plastikowy imbryk Polaris.

Co robimy: NIGDY nie używaj nie przefiltrowanej wody z kranu, tylko wodę łagodną, filtrowaną lub butelkową. Pamiętaj, że woda jest podstawą herbaty. Smak i zapach wody silnie wpływają na smak i zapach herbaty.

Napełnijmy czajnik dobrą wodą i wciśnijmy przycisk. Zwykle w takich czajnikach temperatura wrzenia wody jest zbyt wysoka (i to bardzo!) dla zaparzania herbaty . Warto otworzyć pokrywkę zanim czajnik się wyłączy - zobaczysz, że powstają ogromne bąbelki i woda bulgocze, jak w górskiej rzece, czujnik termiczny wyłącza czajnik dopiero wtedy, gdy wrząca woda nie nadaje się już do parzenia herbaty. Radzimy pilnować takich czajników i wyłączać je na etapie gotowania z małymi bąbelkami. Taka wrząca woda zawiera tlen i nadaje się do parzenia herbaty.

Dla zielonej herbaty wymagana jest woda o temperaturze 60-70 C, w tym celu wlewamy ją do jednej ze szklanek i czekamy około 30 sekund. Do drugiej szklanki wsypujemy szczyptę zielonej herbaty. Zalewamy wodą z pierwszej szklanki i czekamy minutę. Zielon herbata parzy się 2-3 razy. Po raz trzeci możesz zaparzyć wrzącą wodą z tego samego czajnika, ponieważ do tego momentu już ostygnie.

Herbaty białe i żółte można parzyć podobnie jak herbaty zielone. Wszystkie trzy rodzaje herbat można również zaparzyć w imbryku. Pamiętaj o temperaturze wody i czasie parzenia.


Pijemy JASNY OOLONG (Tie Guan Yin, MlecznyRen Shen (żeń-szeń), Si Ji Chun)

Mamy: porcelanowy imbryk 500 ml, 2 kubki lub filiżanki 150-250 ml, mlecznik, imbryk Polaris.

Co robimy: Zagotuj wodę zgodnie z powyższym opisem. Odstaw czajnik z otwartą pokrywą na minutę lub dwie - woda będzie miała optymalną temperaturę. Porcelanowy imbryk, kubki, mlecznik oblewamy gorącą wodą. Wsypujemy herbatę do czajnika. Niewiele, aby na połowę zakryć jego dno. Nauczmy się pić herbatę “rozlewami”. Oznacza to, że nie bierzemy dużo herbaty, parzymy ją nie przez 3 minuty, ale przez 15-20 sekund lub trochę dłużej, a nasz duży porcelanowy imbryk napełnimy gorącą wodą o jedną trzecią. Pierwszy napar jest pijany według życzenia, tradycyjnie nie pije się go, tylko wylewa się do zlewu. Jednak my uważamy ją za ciekawą z punktu widzenia oceny herbaty.

Herbatę z imbryka nalewamy do mlecznika, a następnie do kubków. Po wypiciu herbaty powąchaj kubek. Będzie słodko pachnieć. Powtórzmy prosty proces - jedna trzecia czajnika wody, mlecznik, kubek, kubek przy nosie jeszcze kilka razy. Ile? Zależy od Ciebie. Rób wszystko tak, jak lubisz. Im cieńsze ścianki naczyń, tym silniejszy aromat. Dlaczego? Po prostu szybciej się ochładza.


Pijemy CIEMNE OOLONGI (Da Hong Pao, Shui Xiang) i CZERWONĄ HERBATĘ (Dian Hong, Xiao Zhong)

Mamy: wszystkie te same czajniki, kubki i mlecznik.

Co robimy: sekwencja i istota działań jest taka sama, jak powyżej. Tyle tylko, że woda powinna być gorąca, takie herbaty parzy się prawie wrzącą wodą. Warto nieco wydłużyć czas zaparzania - gdzieś 20-40 sekund. Jednak nawet tutaj jest to bardziej rada. Spróbuj zaparzyć schłodzoną wodą, znajdź swój złoty środek.


Pijemy SHU pu-erh i SHEN pu-erh

Mamy: czajnik, kubki, chahai, imbryk Polaris.

Co robimy: Zagotujmy wodę do małych bąbelków, oblejmy naczynia wrzącą wodą. Kładziemy herbatę, niewiele - malutki kawałeczek. To około 5-6 gramów. Pu-erh zawsze myją, czy to shu, czy shen, zawsze pierwsze zalane gorącą wodą liście herbaty, a nawet i po drugim zalaniu, wylewa się ją do zlewu – w taki sposób zmywa się kurz, okruchy, bakterie. To produkt naturalnej fermentacji. Shu (czarny) pu-erh zaparza się przez minutę, za każdym razem dodaje się 30 sekund. Herbata zaparzyła się - trzeba wlać ją do mlecznika, a następnie przelać do kubków. Shu pu-erh jest zwykle zaparzany ponownie 4-6 razy. Sheng pu-erh (zielone) są bardziej wybredne, jeśli chodzi o temperaturę wody. Jeśli sheng jest gorzki, używaj wody o nieco niższej temperaturze.

 


Jak poprawnie parzyć herbatę

Pij herbatę, zaparzaj na różne sposoby, w kubku, gaiwanie, imbryku - o co dusza prosi w danym momencie, ciesz się i bądź zdrowy!

Krótkie zalecenia dotyczące parzenia określonego rodzaju herbaty umieszczamy również na opakowaniu, tam też zobaczysz odpowiednią ilość herbaty na raz, temperaturę wody, czas parzenia oraz ilość parzeń. W taki sposób zostanie podpisana herbata czerwona - nazwę i wagę herbaty piszemy ręcznie.

Nie ma tak wielu metod parzenia. Naprzykład zaparzanie herbaty w porcelanowym gaiwanie, glinianym imbryku, ceramicznym kubku i szklance. Przede wszystkim pragniemy zwrócić uwagę, aby zawsze kierować się zdrowym rozsądkiem i własnym gustem. Podajemy tylko zalecenia, a z czasem dojdziesz do swojego osobistego stylu i kolejności działań podczas parzenia herbaty.

Każda herbata ma swój niepowtarzalny aromat, dlatego nie pozbawiaj się możliwości jego poczucia, zaparzaj herbatę w cienkościennym naczyniu z porcelany, gliny, lub ze szkla. Pamiętaj, aby po wypiciu herbaty powąchać miskę.

Sfotografowaliśmy główne momenty picia herbaty: podgrzewanie naczyń, poznawanie herbaty, przenoszenie herbaty do gaiwana (czajnika), pierwsze parzenie - mycie herbaty, ponowne zaparzanie herbaty na przykładzie parzenia Te Guan Yin.

Poniżej znajduje się szczegółowy opis zaparzania każdego rodzaju herbaty. Zacznijmy od najpopularniejszych - jasnych oolongów.

 

JASNE OOLONG

Rozpatrzmy metodę parzenia na przykładzie Mao Xie

Parzenie Oolonga w gaiwanie (120-150 ml):

  1. Doprowadź wodę do wrzenia, gdy tylko pojawią się średnie bąbelki - zdejmij czajnik z ognia.

  2. Napełnij gaiwan i wszystkie inne naczynia wrzącą wodą z czajnika

  3. Zapoznaj się z herbatą, w tym celu połóż liście herbaty na dłoń lub do specjalnego naczynia - chahe - przyłóż dłonie do nosa, zrób kilka głębokich wydechów i wdychaj herbatę. W ten sposób budzisz herbatę ze snu, przygotowujesz do zaparzania i poznajesz aromat, zakładając, jaki będzie jego smak.

  4. Przenieś 5-7 g Mao Xie do gaiwana, przykryj pokrywką

  5. Lekko otwórz pokrywkę, poczuj aromat rozgrzanego liścia

  6. Zalej herbatę wodą o temperaturze 90-95 stopni

  7. Praktycznie od razu wylej napar do chahai przez sitko do herbaty.

  8. Pierwszy napar nie jest pijany, myjemy nim naczynia, miseczki wypełniają się aromatem herbaty i się rozgrzewają

  9. Ponownie zalej herbatę wodą i wylej napar po 20-25 sekundach

  10. Rozlej herbatę do miseczek

  11. Zaparzaj herbatę ponownie, 5-6 razy, stopniowo wydłużając czas parzenia.

Parzenie oolonga w kubku (250-300 ml)

Kolejność czynności jest taka sama, jak opisana powyżej, jedyne co należy wziąć pod uwagę to jak duży jest Twój kubek i zgodnie z tym zmień ilość herbaty na jedno parzenie. Tak więc, na kubek o pojemności 200-300 ml, potrzebujesz około 1-2 gramów (7-10 groszków herbacianych). Kubek podgrzać, wsypać herbatę, zalać lekko schłodzoną wrzącą wodą, wylać pierwszy szybki napar, żeby ożywić i obudzić herbatę. Ponownie wlać wodę, zaparzać oolong przez około minutę. Można parzyć 3-4 razy, stopniowo zwiększając czas ekspozycji.


HERBATY ZIELONE

Na przykładzie Long Jing rozpatrzmy parzenie zielonej herbaty

Parzenie zielonej herbaty w porcelanowym imbryku (500 ml):

1.       Przygotuj wodę, doprowadzając ją do wrzenia i schładzając do 75 stopni.

2.       Rozgrzej porcelanowy imbryk

3.       Weź 2-3 gramy herbaty (1 szczypta). Z biegiem czasu nauczysz się brać tyle herbaty, ile potrzebujesz. Radzimy zacząć od małej ilości i zwracać uwagę na smak, jeśli jest lekko wodnisty - weź trochę więcej lub zaparz trochę dłużej, jeśli wręcz przeciwnie, jest zbyt mocny - wiesz, co robić.

4.       Zalej herbatę o jedną trzecią trochę schłodzoną wodą, odczekaj minutę, a następnie całkowicie napełnij czajnik

5.       Zaparzaj herbatę przez 1-2 minuty, w zależności od preferencji

6.       Wlej herbatę do filiżanek, ciesz się.

Parzenie zielonej herbaty w szklance (500 ml)

W ten sposób we współczesnych Chinach parzona jest herbata w dużych ilościach, ponieważ czasami trzeba dokonać wyboru z ogromnej liczby ofert na rynku herbat.

Ta metoda pomaga najdokładniej ocenić jakość liścia - można zobaczyć, ile liści herbaty znajduje się w pionie (im więcej, tym lepsza herbata), jaki jest kolor liścia po zaparzeniu, a także ile razy można zaparzać herbatę.

Zaparza się jednocześnie herbaty tej samej odmiany, jakości i mniej więcej w tej samej cenie w 4-5 filiżankach - są oceniane główne wskaźniki.

Kolejnym krokiem jest sam proces parzenia: biorą dużą szklankę o pojemności pół litra, podgrzewają wrzącą wodą, wkładają do niej 2-3 gramy Long Jing, napełniają wodą o jedną trzecią i natychmiast opróżniają. Nie zawsze byłem “za” myciem zielonych herbat - ale Chińczycy twierdzą, że jest to konieczne. Po umyciu herbatę w całości zalewamy wodą o temperaturze 75 stopni i zaparzamy przez 1-2 minuty. Herbatę pije się małymi łykami, lekko schłodzoną, aby posmakować i nie poparzyć się.

Parzenie zielonej herbaty w gaiwanie (120-150 ml):

  1. Przygotuj wodę, jak pokazano powyżej

  2. Podgrzej naczynia wrzącą wodą

  3. Weź 3-4 gramy Long Jing i wsyp do gaiwana

  4. Wlej herbatę, czas parzenia 20-30 sekund

  5. Przelej herbatę do chahai, rozlej do misek

  6. Spróbuj i ciesz się


CIEMNE OOLONGI

Na przykładzie Shui XiangShui Xiang to wysoko sfermentowany lub Wuyishan Oolong.

Zaparzanie ciemnego Oolonga w gaiwanie (120-150 ml):

  1. Doprowadź wodę do wrzenia, gdy tylko pojawią się małe bąbelki - zdejmij czajnik z ognia.
  2. Podgrzej gaiwan i wszystkie inne naczynia wrzącą wodą
  3. Poznaj herbatę, gdy naczynia się rozgrzewają. Aby to zrobić, wsyp Da Hong Pao do specjalnego pudełka - chahe, powąchaj herbatę, rozgrzej ją oddechem, rozpocznij znajomość. W ten sposób budzisz herbatę ze snu, przygotowujesz do parzenia i zapoznajesz się z aromatem, zakładając, jaki będzie smak herbaty
  4. 5-7g herbaty przenieś do podgrzanego gaiwana, przykryj pokrywką
  5. Odsuń trochę pokrywkę, poczuj aromat trochę rozparzonej herbaty
  6.  Zalej herbatę wodą o temperaturze 95-98 stopni
  7. Prawie natychmiast zlej napar do chahai przez sitko.
  8. Pierwszy napar nie jest pijany, myjemy nim naczynia, miseczki wypełniają się aromatem herbaty i się rozgrzewają
  9. Zalej herbatę wodą ponownie i wylej napar po 25-30 sekundach
  10. Rozlej herbatę do miseczek
  11. Zaproponuj herbatę gościom
  12. Zaparz herbatę ponownie, 6-7 razy, stopniowo wydłużając czas parzenia.


HERBATY BIAŁE.  

Na przykładzie Yue Guang Bai.

Parzenie białej herbaty w gaiwanie (120-150 ml):

  1. Doprowadź wodę do wrzenia, gdy tylko pojawią się małe bąbelki - zdejmij czajnik z ognia.

  2. Podgrzej gaiwan i wszystkie inne naczynia wrzącą wodą

  3. Poznaj herbatę, gdy naczynia się rozgrzewają. Aby to zrobić, wsyp Yue Guang Bai do specjalnego pudełka - chahe, powąchaj herbatę, rozgrzej ją oddechem, rozpocznij znajomość. W ten sposób budzisz herbatę ze snu, przygotowujesz do parzenia i zapoznajesz się z aromatem

  4. 4-5 g herbaty przenieś do podgrzanego gaiwana, przykryj pokrywką, poczekaj

  5. Lekko odsuń pokrywkę, poczuj aromat rozgrzanego liścia

  6. Wlej wodę do chahai, ostudź przez 30-40 sekund i zaparz herbatę

  7. Zlej napar po 20-25 sekundach

  8. Rozlej herbatę do miseczek

  9. Zaproponuj herbatę gościom

  10. Zaparz herbatę ponownie, 5-6 razy, stopniowo wydłużając czas parzenia

  11. Ta herbata jest również dobra do parzenia w wysokiej przezroczystej szklance.


PU-ERH

Parzenie w gaiwanie

Przed właściwym parzeniem przepłucz pu-erh, zaparz wrzątkiem. Jeśli jest bardzo stary, przepłucz go kilka razy, aby zmyć kurz z liści i obudzić herbatę. Wybierz ilość herbaty proporcjonalnie do liczby uczestników ceremonii herbacianej i objętości naczyń. Tak więc dla dwóch lub trzech osób wystarczy 5-6 gramów herbaty i naczyń 100-200 ml. Zaparzaj herbatę ok. 15-20 sekund, sprawdź, kiedy smak będzie Ci się wydawał optymalny. Lub trochę wodnisty lub taki, że „łyżka stoi”, poszukaj złotego środka. Wysokiej jakości herbaty można parzyć wielokrotnie, są pu-erhy, które nawet w 10 zaparzaniu wciąż dają dobry napar. Zwykle pu-erhy nadają się do zaparzenia do 5-7 razy.

 

Zostaw komentarz

Należy pamiętać, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem