Napij się dobrej herbaty! Przewodnik po naczyniach do herbaty
Oct 08 2021 0 Komentarze

Napij się dobrej herbaty! Przewodnik po naczyniach do herbaty

   

Dziś postanowiliśmy zrobić mały program edukacyjny na temat przyborów do herbaty i napisać w prosty, przystępny sposób - do czego służy, co gdzie się leje. Zacznijmy stopniowo tłumaczyć, co do czego służy i jak się nazywa. Dla osoby, która uczy się herbaty, ważna jest atmosfera. Ogień, wrząca woda, piękne naczynia, aromaty, komunikacja. To wszystko jest ważne.

Gaiwan

Co to jest? Dosłowne tłumaczenie tego słowa z języka chińskiego oznacza „miskę z pokrywką”

To jest zestaw, nie tylko naczynie składające się z filiżanki, pokrywki i spodka. Parzenie w gaiwanie przydaje się wtedy, gdy trzeba spróbować herbatę, na przykład podczas zakupu. W takich przypadkach ważne jest, aby zachować neutralny smak herbaty; trzeba też mieć możliwość popatrzeć na parzące się liście herbaty i powąchać. Taką metodę parzenia stosuje się również do codziennego picia herbaty, w gaiwanie można zaparzyć każdą herbatę, ale przede wszystkim ta metoda jest najlepsza do oolongów o niskiej fermentacji (jasnych).

Jednym z najbardziej uniwersalnych środków dla amatorów jest gaiwan z porcelany, ale dlaczego by nie na przykład glina? Zastosowanie glinianych gaiwanów do parzenia herbat o różnej fermentacji prowadzi do mieszania się smaków i cieniowania aromatów herbat cienkich (białej, zielonej, oolong) z mocniejszymi (czerwonymi, pu-erh).

O parzeniu herbaty w gaiwanie

  1. Zagotuj wodę lub podgrzej do temperatury odpowiedniej dla konkretnej herbaty.
  2. Wlej wrzącą wodę do gaiwana, poczekaj, aż się nagrzeje, spuść wrzącą wodę.
  3. Wsyp herbatę do podgrzanego gaiwana.
  4. Wypłucz liście: opłucz liście herbaty i natychmiast spuść wodę.
  5. Wlej ponownie wrzącą wodę po ściance filiżanki do 2/3 objętości. Nałóż pokrywkę na gaiwan.
  6. Odczekaj 15-20 sekund, wlej herbatę do chahai lub miseczek.
  7. Podawaj herbatę.
  8. Powtórz kroki 5, 6, 7, stopniowo zwiększając czas zaparzania.

Chahu 

Tłumaczenie tego słowa jest banalne - to tylko znany nam wszystkim czajnik. Czajniki są w różnych typach, wzorach, objętościach, zawsze możesz znaleźć imbryk według swoich upodobań. Warto zaznaczyć, że pojemność imbryka 150-200 ml wystarczy, jeśli wybierzesz go do picia herbaty w małym gronie przyjaciół, a będziecie pić głównie wysokiej jakości herbatę, którą można parzyć kilkakrotnie.

Chahai

Słowo chahai oznacza „morze herbaty”, a guandaobey (tajwańska nazwa tego naczynia) oznacza „kielich sprawiedliwości”. Tak nazywa się naczynie, do którego wlewa się herbatę z imbryka (gaiwanu), gdy jest zaparzona do pożądanego stanu. Chahai ma kształt małego dzbanka, przypominającego naczynie na śmietankę lub mleko. Zwykle jest wykonany z ceramiki, porcelany lub szkła. Rozmiar chahai dobiera się tak, aby cały napar z czajnika był w niej umieszczony.

Jest pięć powodów, dla których herbata z imbryka nie wlewa się prosto do filiżanek.

  1. Jeśli wlejesz herbatę z czajnika bezpośrednio do filiżanek, omijając Chahai, wówczas pozostała herbata w imbryku może ponownie zaparzyć się, “czekając”, aż zostanie ponownie wlana do filiżanek, stając się gorzką, bezużyteczną. Dlatego proces parzenia należy przerwać, wylewając od razu całą herbatę z imbryka.

  2.  Jeśli wlejesz herbatę z imbryka bezpośrednio do filiżanek, to aromat, smak i moc naparu w różnych filiżankach będą się nieco różnić. Jeśli w pierwszych filiżankach herbata będzie mniej mocna i bardziej aromatyczna, to w ostatnich będzie mocniejsza i bardziej wyrazista w smaku, ale o słabszym aromacie. Nalewając herbatę do filiżanek z Chahai mamy pewność, że wszyscy uczestnicy ceremonii parzenia herbaty piją herbatę o takich samych właściwościach. Dlatego Chahai ma inną nazwę - Gundaobey, co oznacza „Kielich Sprawiedliwości”.

  3. Chahai pozwala wszystkim uczestnikom ceremonii parzenia herbaty zbadać i docenić głębię koloru powstałego naparu herbacianego.

  4.  Przelewając herbatę po zaparzeniu do innego naczynia obniżamy jej temperaturę, dlatego po przelaniu naparu do filiżanek z tego naczynia herbata nie będzie tak gorąca, można ją od razu pić.

  5.  Małe listki herbaty i pył herbaciany, które mógłby pozostać w naparze, nie wpadną do filiżanek, ale zostaną w Chahai.

Chahe

To małe pudełko, do którego przed zaparzeniem (podczas ceremonii gongfu-cha) przekłada się herbatę, aby zademonstrować gościom i zapoznać się z herbatą - rozgrzanie herbaty oddechem, wdychanie aromatu (pierwsze ujawnienie herbaty).

Czarki

Żadne przyjęcie herbaciane nie może bez nich się obejść, chociaż w starożytności  Chińczycy bez problemu radzili sobie bez czarek i filiżanek - pili herbatę bezpośrednio z dziobka czajnika lub z gaiwana, który służył im jako kubek, liście herbaty odsuwali  pokrywką.  Od tamtej pory minęło wiele lat i upłynęło dużo herbaty, ale do dziś zwyczajowo pije się herbatę z małych naczyń wykonanych z porcelany, szkła lub gliny. Wąchaj pustą miskę, złap ulotność zapachu ostygającego, a zrozumiesz, o czym mówimy.

Sitko

Sitko utrzymuje liście herbaty w drodze do miski. Design może być zarówno najprostszy, jak i do wykwintnych dzieł sztuki. Materiał sitka to najczęściej stal nierdzewna, szkło lub glina, rzadziej spotyka się takie eko-opcje z dyni.

 

Chapan

    
Chapan znaczy „deska do herbaty”, jest to stół z wbudowaną tacą do spuszczania wody. Wszystkie niezbędne atrybuty ceremonii parzenia herbaty można umieścić na chapanie, wygodnie jest podgrzać naczynia wrzącą wodą. Ten stolik do herbaty jest podstawą ceremonii parzenia herbaty i wygodny atrybut zwykłego wyśmienitego picia herbaty. W zależności od użytych naczyń do herbaty stół ten może służyć do ceremonii parzenia herbaty lub zwykłego przyjęcia herbacianego dla 2-6 osób. Chapan może być w różnych rozmiarach - od bardzo małych po ogromne stoły. Chapan jest wytwarzany głównie z twardego drewna i bambusa. Czasami można znaleźć chapan z kamienia, plastiku, lub stali.

 

 

Zostaw komentarz

Należy pamiętać, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem