Rodzaje herbat z Chin, które możesz kupić w sklepie Teamail.pl
Dec 26 2020 0 Komentarze

Rodzaje herbat z Chin, które możesz kupić w sklepie Teamail.pl

Zielona (Lu Cha) – jest wytwarzana z młodych delikatnych liści herbaty i pąków, herbata nie przechodzi przez etap fermentacji: na początku produkcji liście herbaty są podgrzewane w celu inaktywacji enzymów wpływających na kolor napoju.

Biała (Bai Cha) – to delikatny napój wytwarzany z młodych liści z pąkami. Pachnący, smakuje miękko i subtelnie.

Żółta (Huang Cha) – ten rodzaj herbaty, w przeciwieństwie do białej i zielonej, jest parzony przez długi czas i poddaje się obróbce cieplnej. Napój jest bardziej wyrafinowany i złożony w smaku.
Oolong – jest jasny oolong, ma świeży, łagodny smak, z owocowo-kwiatowym aromatem i smakiem. A rozgrzany liść oolong o podłużnym skręcie, posiadający ciemniejszy kolor, jest bogaty w półtony od owocowo-jagodowych do kwiatowo-miodowych.
Czerwona (Hong Cha) to w pełni sfermentowana herbata. Nie jest to hibiskus, ale to, co nazywamy czarną herbatą, ale w Chinach – czerwoną.
Pu-erh to Shu Pu-erh, ciemne, mocne herbaty o drzewno-ziemistym smaku i jasnozielone Sheng Pu-erh o słodkim smaku owocowo-jagodowym.
Oolong. Czy poczułeś już lekki i słodki owocowy smak naparu w ustach? Przyjdź – nasypiemy Ci trochę oolonga!

Zostaw komentarz

Należy pamiętać, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem