Terminy zbioru wiosennej zielonej herbaty

Zielona herbata to najpopularniejszy rodzaj herbaty w Azji, ma wiele lokalnych odmian, ponieważ dosłownie wszystkie prowincje produkujące herbatę w Chinach są zaangażowane w jej produkcję. Najlepszą porą na produkcję zielonej herbaty jest wiosna. To pierwsze zbiory, które wyznaczają początek nowego roku herbacianego, a picie naparów ze świeżych zielonych listków staje się ucztą dla wszystkich miłośników herbaty. Wśród wszystkich gatunków zielonej herbaty jest lista najbardziej znanych rodzajów, z których każda ma swoich fanów, niecierpliwie czekających na jej pojawienie się na rynku. Istnieją optymalne terminy wiosennych zbiorów w różnych regionach Chin. Chcesz lepiej się w tym orientować? To czytaj dalej. (Tekst zawiera wiele odniesień do chińskiego kalendarza, który ma 24 sezony i chińskie święta; więcej informacji na ten temat można znaleźć na końcu artykułu).

About us image

Yibin Zao Cha (宜宾 早茶) - wczesna herbata z okręgu Yibin

Obszar produkcji: Południowo-zachodni obszar herbaciany, prowincja Syczuan.

Oczekiwana data wejścia na rynek: koniec lutego.

WWczesne zbiory zielonej herbaty w Yibin rozpoczynają się 20-30 dni wcześniej, niż w prowincjach Zhejiang i Jiangsu. Herbata tutaj jest najwcześniejszym zwiastunem wiosny. Cieszyć się świeżą herbatą podczas Święta Wiosny to szczególna przyjemność, a herbata z Yibin często trafia na świąteczne stoły, zwłaszcza gdy obchody odbywają się w drugiej dekadzie lutego.

Dzielnica miejska Yibin położona jest w górnym biegu rzeki Jangcy, na północnym zboczu Wyżyny Yunnan-Guizhou. Specyficzny krajobraz i łagodny klimat, duża ilość opadów, brak mrozu przez 300 dni w roku - wszystko to ma bardzo korzystny wpływ na wzrost i wegetację krzewów herbacianych.

Surowcem do wczesnej herbaty z Yibin jest ledwo otwarty, owłosiony pączek z przylegającym liściem. Herbata ma bardzo mocny aromat. Suche liście herbaty są spłaszczone, równe i błyszczące, bladozielone. Smak delikatny i czysty. Nie przegap okazji, by spróbować tej herbaty! 

Niedostępne

Xihu Long Jing (西湖 龙井) - Studnia Smoka z Jeziora Zachodniego

Obszar produkcji: obszar herbaciany Jiangnan, prowincja Zhejiang.

Przewidywany czas wejścia na rynek: wczesna herbata - początek marca, następnie - do połowy lub końca marca.

XXihu Long Jing to jedna z najsłynniejszych herbat chińskich, jej jakość w dużym stopniu zależy od okresu zbioru. Jest nawet takie powiedzenie: „Trzy dni wcześniej - klejnot, trzy dni później - trawa”. Herbatę zwykle zbiera się przed Qingming (Święto Pamięci Zmarłych - 4-5 kwietnia) i Guyui (Deszcze Chlebne - 20-21 kwietnia).

W zależności od czasu zbioru najmłodsze listki herbaty dzieli się według kształtu na „lotosowe serce” (jeden liść przylega do pąka), „języczek wróbla” (jeden pączek z dwoma ciasno przylegającymi liśćmi), „lance z flagami” (jeden pączek z liściem). Xihu Long Jing jest ceniony za: „zielony kolor, słodki smak i piękny kształt”. W przypadku złej pogody lub późnego nadejścia wiosny okres zbioru może zostać przełożony na 10 dni. Jeśli zima jest bardzo ciepła, pąki kiełkują wcześnie, a pierwsze zbiory odbywają się pod koniec lutego. 

Niedostępne

Bi Lo Chun (碧螺春) - Szmaragdowe spirale wiosny

Obszar produkcji: obszar herbaciany Jiangnan, prowincja Jiangsu.

Przewidywany czas wejścia na rynek: połowa-koniec marca (lub 2-3 dekada marca).

BBi Luo Chun, znany również w źródłach pisanych jako „Zapach, który przestrasza na śmierć” - herbata jest naprawdę aromatyczna, była wysoko ceniona na dworze Qing za panowania Kangxi (1661 - 1722). Podczas prażenia delikatne młode listki formują się w ciasne loki z białymi włoskami. Ze względu na to, że kolor suchego liścia jest srebrzystozielony, liść jest spiralnie skręcony, a sezon zbiorów przypada na wiosnę, nazwano go Bi Lo Chun - „Szmaragdowe spirale wiosny”.

Herbatę tę cechuje „jedna czułość, trzy świeżości”: jedna czułość to małe, delikatne pączek i liść, trzy świeżości przejawiają się w doskonałym aromacie, soczystym smaku i jasnej barwie naparu. Aby uzyskać tak delikatną herbatę z małych pąków i liści, zbieranie odbywa się odpowiednio wcześnie. Rozpoczyna się zazwyczaj w dniach równonocy wiosennej (21-22 marca), a kończy przed porą deszczową (20-21 kwietnia). 

Huangshan Mao Feng (黄山 毛峰) - Wełniste szczyty z Gór Żółtych

Obszar produkcji: obszar herbaciany Jiangnan, prowincja Anhui.

Przewidywany czas wejścia na rynek: koniec marca - początek kwietnia.

MMówiąc o zielonej herbacie, nie sposób nie wspomnieć o Huangshan Mao Feng. Najlepszy jest Mao Feng z Fuxi. Zbierano Huangshan Mao Feng podczas święta Qingming lub bliżej sezonu Guyui.
Aby zachować świeżość, trzeba szybko poddać obróbce zebrany liść. Jeśli jest zbierany rano, obrobić go trzeba tego samego dnia do wieczora, a jeśli jest zbierany po południu - jest czas do rana. Liście herbaty wyglądją delikatne, ze zwartymi, miękkimi pąkami. Kolor jest bladozielony, złoty. Napar jest klarowny, jasny, z pomarańczowym odcieniem. Zapach jest świeży, smak obszerny i słodki. 

Niedostępne

Anji Bai Cha (安吉 白茶) - białolistna odmiana herbaty pochodząca z Anji

Obszar produkcji: obszar herbaciany Jiangnan, prowincja Zhejiang.

Przewidywany czas wejścia na rynek: koniec marca - początek kwietnia.

WW Chinach wielu uważa, że Anji Bai Cha to biała herbata, biorąc znaki w nazwie dosłownie, ale to jest błędne i w rzeczywistości ta herbata jest odmianą herbaty zielonej. Właściwości krzewu herbacianego do produkcji tej odmiany są takie, że młode pędy zebrane przed Qingming mają żółtawo-biały kolor, ale przed porą chlebnych deszczy liście nabierają nefrytowo-blade odcienia. Natomiast w czasie desdeszczów i po nich liście stają się całkowicie zielone.

Anji Bai Cha ma wysoką zawartość aminokwasów i wyraźnie słodki smak prawie bez goryczy.

Niedostępne

Xinyang Mao Jian (信阳 毛尖) - Wełniste kolce z Xinyang

Obszar produkcji: obszar herbaciany Jiangbei, prowincja Henan.

Oczekiwana data wejścia na rynek: początek kwietnia.

XXinyang Mao Jian, znany również jako Yu Mao Feng „Kolce wełniste z Yuzhou” (豫州 Yuzhou to historyczna nazwa Henan), jest głównie produkowany w okręgach Xinxiang i Shancheng okręgu miejskiego Xinyang w paśmie górskim Dabeshan. Mao Jian zbiera się w Xinyang trzy razy w roku. Zbiór wiosenny odbywa się przed i po okresie Guyu, letni - przed i po sezonie Manzhong, jesienny - przed i po okresie Liciu. Wiosennej herbaty nie ma tak dużo, nazywa się ją Pao Shan Jian - „Kolce, które wznoszą się w górę”. Jeszcze mniej jest na rynku herbaty zebranej przed deszczami - Yuqian Mao Jian - kiedyś była utożsamiana ze skarbem. Smak Mao Jian z Xinyang jest słodki, soczysty i mocny, aromat utrzymuje się przez długi czas.

Liuan Gua Pian (六安 瓜片) - Pestki dyni z Luan

Obszar produkcji: obszar herbaciany Jiangbei, prowincja Anhui.

Oczekiwana data wejścia na rynek: przed i po Qingming.

LLiuan Gua Pian to rzadka odmiana zielonej herbaty, która jest wytwarzana z jednego uformowanego liścia, nie zawiera pąków i łodyg. Odmiana ta znana jest również jako „dan mian tsai”, co można przetłumaczyć jako „zbiór jednolistny” - z pędu odrywa się żądany liść, pozostawiając wszystko zbędne.
Inną szczególną cechą tej herbaty jest przejście etapu „hongqing” w procesie przygotowywania. Hongqing - suszenie (ogrzewanie) nad węglami (ogień). W trakcie rozgrzewania siła ognia zmienia się trzykrotnie - od słabszej do silniejszej. Etapy te nazywane są „mao ho”, „xiao ho” i „lao ho”. Na szczególną uwagę zasługuje etap „lao ho” (czasami nazywany „la lao hao” - „przeciąganie nad “dojrzałym” ogniem”) - krótkotrwałe ogrzewanie na dużym ogniu. Kosz z herbatą treba postawić nad ogniem na kilka sekund i natychmiast zdjąć, liście są mieszane i ponownie stawiane nad ogniem, i tak kilka razy. W procesie tak złożonej produkcji herbata nabiera szmaragdowozielonego koloru liści, jaskrawego i trwałego słodkiego aromatu oraz miękkiego i świeżego smaku. 

Liquid error: product form must be given a product

Taiping Hou Kui (太平 猴 魁) - Przywódca małp z Taiping

Obszar produkcji: obszar herbaciany Jiangbei, prowincja Anhui.

Przewidywany czas wejścia na rynek: przed i po sezonie w Guyu.

TTaiping Hou Kui to także niesamowity rodzaj zielonej herbaty znany przede wszystkim ze swojego niezwykłego wyglądu. Dwa liście otaczają pączek, tworząc płaski pasek z dwoma ostrymi końcami, liście herbaty są ciemnozielone. Ta herbata wygląda niesamowicie pięknie po zaparzeniu w szklanej szklance.
Istnieją cztery zasady zbierania liści. Pierwsza dotyczy gór herbacianych: herbata jest zbierana tylko w wysokich, zacienionych górach z obfitymi mgłami. Druga - opisuje krzewy herbaciane: surowce należy zbierać tylko z bujnych krzewów o obfitym ulistnieniu. Trzecia, określa rodzaj gałęzi, z których zbiera się herbatę: młode pędy powinny być grube, mocne i proste. Czwarta zasada mówi, które liście są odpowiednie: pączek z dwoma liśćmi, wydłużonymi i spiczastymi. Smak „Przywódca małp” jest świeży i słodki, aromat ma delikatny odcień orchidei, posmak delikatny i długi. 

Kalendarz-przypomnienie o sezonach chińskich (daty rozpoczęcia sezonu mogą zostać przesunięte o jeden dzień, w zależności od roku):

  • Li Chun - 立春 - Początek wiosny - 5 lutego - 18 lutego
  • Yu Shui - 雨水 - Woda Deszczowa - 19 lutego - 5 marca
  • Jing Zhe - 惊蛰 - Przebudzenie owadów - 6 marca - 20 marca
  • Chun Feng - 春分 - Równonoc wiosenna - 21 marca - 4 kwietnia
  • Qing Ming - 清明 - Czystość i klarowność - 4-5 kwietnia - 20 kwietnia. 4-5 kwietnia to ważne święto pamięci przodków, które nazywa się Qingming.
  • Gu Yu - 谷雨 - Chlebowe deszcze - 21 kwietnia - 5 maja
  • Li Xia - 立夏 - Początek lata - 6 maja - 21 maja
  • Xiao Man - 小满 - Mała obfitość - 22 maja - 5 czerwca
  • Man Zhong - 芒种 - Kłosy zboża - 6 czerwca - 21 czerwca
  • Xia Zhi - 夏至 - Letnie przesilenie - 22 czerwca - 7 lipca
  • Xiao Shu - 小暑 - Małe upały - 8 lipca - 23 lipca
  • Da Shu - 大暑 - Wielkie upały - 24 lipca - 7 sierpnia
  • Li Qiu - 立秋 - Początek jesieni - 8 sierpnia - 23 sierpnia
  • Chu Shu - 处暑 - Koniec upałów - 24 sierpnia - 7 września
  • Bai Lu - 白露 - Białe rosy - 8 września - 23 września
  • Qiu Feng - 秋分 - Równonoc jesienna - 24 września - 8 października
  • Han Lu - 寒露 Zimne rosy - 9 października - 23 października
  • Shuang Jiang - 霜降 - Pojawienie się szronu - 24 października - 7 listopada
  • Lee Dong - 立冬 - Początek zimy - 8 listopada - 22 listopada
  • Xiao Xue - 小雪 - Mały śnieg - 23 listopada - 7 grudnia
  • Da Xue - 大雪 - Wielki śnieg - 8 grudnia - 21 grudnia
  • Dong Zhi - 冬至 - Przesilenie zimowe - 22 grudnia - 5 stycznia
  • Xiao Han - 小寒 - Mały chłód - 6 stycznia - 20 stycznia
  • Da Han - 大寒 - Wielki chłód - 21 stycznia - 4 lutego

Źródło:
//mp.weixin.qq.com/s/GjFYOuMM82dPiJcumq-yUQ,
Materiały z artykułów:
//baike. baidu.com/item/%E5%A4%AA%E5%B9%B3%E7%8C%B4%E9%AD%81/2705?fr=aladdin, //baike.baidu.com/item/%E9%BE%99%E4%BA%95%E8%8C%B6%E5%9B%AD/14109738.

Tłumacze główni: Amgalan Borosgoev, Ludmila Petrukhina, Anastasia Ofitserova

Redaktor: Timur Nezametdinov