Parzenie herbaty
Oct 18 2021 0 Komentarze

Parzenie herbaty

Parzenie herbaty w domu Zapraszamy do parzenia herbaty z Teamail. Odłóżmy na bok wszystkie urządzenia do przygotowywania naparu z herbaty i spróbujmy zaparzyć herbatę w domu. Mamy porcelanowy imbryk, jakieś kubki, plastikowy imbryk do wrzenia wody, chahai, wodę, herbatę. Pijemy ZIELONĄ HERBATĘ (Long Jing, Mao Feng, Mao Jian) Mamy: ...

Czytaj więcej
Napij się dobrej herbaty! Przewodnik po naczyniach do herbaty
Oct 08 2021 0 Komentarze

Napij się dobrej herbaty! Przewodnik po naczyniach do herbaty

    Dziś postanowiliśmy zrobić mały program edukacyjny na temat przyborów do herbaty i napisać w prosty, przystępny sposób - do czego służy, co gdzie się leje. Zacznijmy stopniowo tłumaczyć, co do czego służy i jak się nazywa. Dla osoby, która uczy się herbaty, ważna jest atmosfera. Ogień, wrząca woda, piękne naczynia, aromaty, komunik...

Czytaj więcej
Jak Wybrać Dobrą Herbatę?
Sep 06 2021 0 Komentarze
Oolongi z Północnego Fujian. Krótki program edukacyjny
Aug 31 2021 0 Komentarze

Oolongi z Północnego Fujian. Krótki program edukacyjny

Oolongi z Północnego Fujian to chińskie oolongi uprawiane na terenie rezerwatu przyrody Wuyishan lub w jego pobliżu. Terytorium rezerwatu jest stosunkowo duże, około 70 kilometrów kwadratowych, jest podzielone na kilka stref: • strefa klifowa - lokalne herbaty to yang cha (zheng yang cha), • terytoria przylegające do...

Czytaj więcej
Terminy zbioru wiosennej zielonej herbaty
Apr 09 2021 0 Komentarze

Terminy zbioru wiosennej zielonej herbaty

Najlepszą porą na produkcję zielonej herbaty jest wiosna. To pierwsze zbiory, które wyznaczają początek nowego roku herbacianego, a picie naparów ze świeżych zielonych listków staje się ucztą dla wszystkich miłośników herbaty.

Czytaj więcej
Rodzaje herbat z Chin, które możesz kupić w sklepie Teamail.pl
Dec 26 2020 0 Komentarze

Rodzaje herbat z Chin, które możesz kupić w sklepie Teamail.pl

Zielona (Lu Cha) – jest wytwarzana z młodych delikatnych liści herbaty i pąków, herbata nie przechodzi przez etap fermentacji: na początku produkcji liście herbaty są podgrzewane w celu inaktywacji enzymów wpływających na kolor napoju. Biała (Bai Cha) – to delikatny napój wytwarzany z młodych liści z pąkami. Pachnący, smakuje miękko i...

Czytaj więcej